Ida Bach Jensen: Komponist

KOMPONIST er en film om kompositorisk skabelsesproces af Ida Bach Jensen.
Hvordan opstår et værk? Og hvilke tanker gør komponisten sig undervejs? Filmen følger tre danske komponister, Henriette Groth, Simon Steen-Andersen og Eva Noer Kondrup i skabelsen af ny musik. Filmen giver indblik i kompositoriske arbejdsprocesser hvor inspiration, materiale, kaos og håndværk samler sig i kunstneriske udtryk. En magisk virkelighed hvor stilhed og lyd bliver til værk.

Om filmens komponister:

Simon Steen-Andersen (f.1976) er komponist, performer og installationskunstner bosiddende i Berlin. Arbejder i spændingsfeltet mellem instrumentalmusik, elektronik, video og performance i afvekslende konstellationer fra symfoniorkester og kammermusik til iscenesættelser, soloopførelser og installationer. Hans seneste værker fokuserer på integrationen af konkrete elementer i musik og lægger vægt på de fysiske og koreografiske aspekter af instrumentalmusik. Modtog Carl Nielsen Legatet i 2013.

Eva Noer Kondrup (f.1964) er en moderne musikdesigner med håndværkerens materialefornemmelse. Arbejder med opbygning af melodier gennem tilfældigheder for at ramme mytisk, fælleskulturelt gods. Har et parallelt univers under opbygning baseret på ornamentik og kvindehåndværk. “Jeg tror, at der oppe i skylaget hænger en masse melodier, som er knyttet til dels vore kollektive, dels vore individuelle liv. Det er disse evigt strømmende melodier jeg hiver ned, og som danner grundlaget for mine kompositioner.” Modtog Edition Wilhelm Hansen Komponistpris i 2000.

Henriette Groth (f.1976) er komponist, multiinstrumentalist og performer. Hun arbejder bredt fra lydkunst til scenekunst og har komponeret musik til moderne dans, film, teater og nycirkus. Hendes kunstneriske udtryk varierer fra sjælfuld tristesse til free-form, fra sømandsviser til fabulerende abstraktioner. “Musik kan være en sanserus, der bringer os i kontakt med fællesmenneskelige dybere lag som længsel, aggression, lyst, fred, ekstatisk stilhed – hvor vi bliver til dyr og til guder.”

Om filmens instruktør:

Ida Bach Jensen (f.1973) er selv musiker og komponist. I 2013 skiftede hun sit instrument ud med et videokamera for at udforske den kompositoriske skabelsesproces. Dette resulterede i dokumentarfilmen KOMPONIST, støttet af DJBFA, Dansk Komponist Forening og Statens Kunstråds Musikudvalg.

Læs mere om Ida Bach Jensens arbejde her.