Else Marie Pade

Else Marie Pade (f. 1924) er komponist og er anerkendt som en pioner inden for dansk elektronisk musik. Pade er uddannet hos Vagn Holmboe og Jan Maegaard på Det kongelige Danske Musikkonservatorium. Hun blev tidligt i karrieren interesseret i de kompositoriske muligheder i nye teknologier som båndoptageren og tonegeneratoren. Inspireret af Pierre Schaeffer og hans konkretmusik, arbejdede hun med båndoptagelser af omverdens lyde, der blev klippet sammen til kompositioner eksempelvis i Symphonie Magnétophnique (1958-59).

I andre værker som Syv Cirkler (1959) arbejder hun med rene elektroniske klange frembragt af tonegeneratorer. Pade blev også tidligt opmærksom på mulighederne for at arbejde kompositorisk og tvær-medialt med moderne massemedier som tv og radio, og hun var i perioder nært tilknyttet DR. Til trods for at Else Marie Pades arbejde fik stor eksponering i samtiden, gled hendes tidlige indsats for elektroniske musik efterhånden i glemmebogen.

I takt med den computerfremstillede musiks vækst inden for de seneste 20 år, er Pades tidlige arbejde blevet genfundet, og det nyder nu stor anerkendelse blandt yngre elektroniske musikere.

else_marie_pade

else-marie-pade-syv-cirkler

Else Marie Pades noter til 7 Cirkler

Else_Marie_Pade-the wire

Else Marie Pade. Foto: Mikael Gregorsky, The Wire 2013